Aanpak

Voorbereiden, vertrekken, vastpakken,

verbinden en verankeren

Aanpak

Samenwerken is überhaupt niet gemakkelijk, maar al helemaal niet in transities. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid komen we allerlei beren op onze weg tegen. En soms weten we dan ook even niet meer hoe verder te komen, verslapt onze aandacht, komen we niet verder dan die ene waardevolle kiem, zijn er onderling frustraties, lopen we vast in bureaucratie of ontploft zelfs de boel. Zowel in de onderlinge samenwerking in de kerngroep als in de samenwerking met andere betrokkenen.

Echter, alle oplossingen zijn al voor handen. Alleen zien we die niet altijd. De natuur heeft al 3,8 miljard jaar R&D opgebouwd. Al zo’n 50.000 jaar lang vormen wij tribes en leven en werken dus als groepen samen. En ook in het onbewuste – in al haar diversiteit – zit een boel wijsheid verborgen. Door stil te staan, te prikkelen, te doorleven en te verrijken benutten we ieder potentieel. start met 8 begeleidt teams, communities, ecosystemen, ketens en netwerken die zich bezighouden met duurzame transitieopgaves. Mét de nodige kennis, ervaring en inspiratie uit organisatiekunde, antropologie, duurzame ontwikkeling en ecologie, en praktische gereedschappen op zak!

De aanpak van start met 8 is gebaseerd op het volgende. De duurzame transitieopgave staat centraal. De reis hiernaar toe en ook de eindbestemming zijn onbekend. Om die opgave te realiseren – met allerlei bijkomende barrières, onzekerheden en uitdagingen – is er een stevig basiskamp ofwel kerngroep nodig. Om ervoor te zorgen dat deze groep dé motor wordt (en blijft) van de duurzame transitieopgave, voeden we deze met:

Deze 3 elementen – de natuur, het ijsbergmodel en 8 basisprincipes – zijn waardevol in alle fases van de transitiereis: voorbereiden, vertrekken, vastpakken, verbinden en verankeren. Al zal het accent van het één net even anders liggen bij iedere reisbestemming. Waar jij en jouw kerngroep zich ook bevinden, we reiken telkens praktische gereedschappen aan. Zodat jullie zoveel mogelijk blijvende impact maken op de betreffende duurzame transitieopgave. Zo hebben de verschillende lagen telkens een wisselwerking met elkaar.

Herken je dit?
Wanneer kun je met een duurzame transitieopgave bij start met 8 terecht? Onder meer als jij en jouw collega’s, team, kerngroep, community of samenwerkingspartners wel eens ervaren dat:

  • jullie vastzitten in jullie opgave, niet verder komen dan die ene kiem, vastlopen in bureaucratie
  • het hoog tijd is om weer eens de visie of strategie af te stoffen en te herijken
  • het plezier er even uit is en er frustraties zijn, ‘t schuurt of zelfs ontploft in de onderlinge samenwerking
  • het uitdagend is om te zorgen voor gedragen besluitvorming en eigenaarschap

Kop koffie, wandeling of kampvuur?